Gotovi Lekovi

Izdavači Integra
Product Code: INT001
Availability: In Stock
3,490RSD
Ex Tax: 3,490RSD

Qty

 

Izdanja knjige Gotovi Lekovi su već 38 godina paradigma objektivne stručne reči u farmakologiji svog vremena. Za to vreme knjiga je prešla put od registra lekova u prometu na tržištu Jugoslavije, uvođenjem stručnih tekstova, obradom aktuelnih tema iz domena potrošnje lekova i komentarima modernih istraživanja i tendencija u farmaceutskoj industriji do referentnog priručnika i udžbenika za farmakoterapiju. Odlaskom profesora dr Tomislava Kažića izdavač se našao pred izazovom adaptiranja svog najznačajnijeg izdanja.

Tim koji je radio na adaptaciji je pažljivo biran, pa su tu autori sa Instituta za kliničku farmakologiju, farmakologiju i toksikologiju, Instituta za kardiovaskularne bolesti Dedinje, Onkološkog institituta, iz farmaceutske industrije ali i sa Vojno Medicinske Akademije.

Teoretska poglavlja su adaptirali:

  • dr Ljiljana Gojković Bukarica i to: Kliničke studije, preporuke i praksa, Racionalna terapija, Propisivanje lekova, Propisivanje lekova u rizičnim grupama, Neželjena dejstva lekova, Nepoželjne interakcije lekova, Lekovi za lečenje bolesti krvi i krvotvornih organa, Antimikrobni lekovi za sistemsku primenu (sa dr Silva Dobrić) i Lekovi za bolesti respiratornog sistema
  • dr Silva Dobrić: Alimentarni trakt i metabolizam, Lekovi za lečenje bolesti kože i podkožnog tkiva, Lekovi za lečenje genitourinarnog sistema i polni hormoni, Hormoni za sistemsku primenu, Antiparazitni proizvodi, insekticidi i sredstva za zaštitu od insekata i Antidoti i kontrastna sredstva
  • dr Nebojša Tasić: Lekovi za bolesti kardiovakularnog sistema
  • dr Siniša Radulović: Antineoplastici i imunomodulatori, i
  • dr Miroslav Mitrović: Lekovi za bolesti mišićno-koštanog sistema, Lekovi koji deluju na nervni sistem i Lekovi koji deluju na oko i uho.

Registar preparata je u ovom izdanju bio posebno zahtevan za obradu obzirom na značajno povećanu dinamiku promena na tržištu lekova u poslednje tri godine. Ovo se odnosi na pojavljivanje novih preparata, izbacivanja starih i revizije postojećih, sa posebnim osvrtom na nova upozorenja. Poslovni ambijent i farmaceutska industrija se jednako brzo menjaju pa smo imali i značajne promene kod proizvođača i nosilaca odobrenja za pojedine preparate, što ima za posledicu i obilje paralela.

Preparate su adaptirali dr Miroslav Mitrović za farmakoterapijske grupe M, N i S i dr Vladimir Đokić za farmakoterapijske grupe A, B, C, D, G, H, J, L, P, R i V, na čemu im se izdavač toplo zahvaljuje.

Izdavač se zahvaljuje dr Ljiljana Gojković Bukarica na stručnom vođenju i uređivanju izdanja u celini, kao i svim saradnicima na njihovom ličnom doprinosu adaptaciji i očuvanju nasleđenog duha knjige. Knjiga Gotovi Lekovi je uvek imala i značajan uspeh kod čitalaca, pa isto treba očekivati i od petnaestog izdanja koje i prvo koje je plod timskog rada.

Write a review

Note: HTML is not translated!
    Bad           Good